Behandling av hodepine

Få temaer i helseverdenen er like diffust som hodepine. En diagnose mange sliter med helt i fra skolealder og godt opp i årene. Dessverre så er det ikke alle typer hodepine som lar seg behandle enkelt, men for mange så er tilfellet rett og slett mangel på treffende informasjon. I den artikkelen skal vi gå inn på hvorfor mange sliter med å finne en løsning på sine problemer.

1: Utelukke farlige årsaker: Det er absolutt ikke alle typer hodepine som vi fysioterapeuter kan påvirke, og medisinsk behandling skal aldri utelukkes! Det kan være tilfeller av sterk migrene, Cluster hodepine eller hodepiner med ekstreme symptomer. Disse skal alltid undersøkes grundig av en doktor først, i tilfelle det kan være noe ordentlig galt.

2: Lokalisering av årsak – Det viktigste trinnet for å kunne legge opp en taktikk for hvordan man skal gå frem for å knekke akkurat din hodepine. De vanligste ”årsakene” jeg hører på kontoret er stress og arbeidsmengde. På en god andreplass kommer ”kanskje jeg trenger briller? Jeg sitter jo litt nærme dataskjermen…”. Uansett, årsakene til hodepine varierer veldig fra person til person, men de kliniske funnene er ofte relativt like hos de fleste. For å finne ut hva som kan gi deg dine plager, er raskeste løsning å finne en interessert fagperson.

Bilde av skjevt arbeidsforhold rundt skulderbladeneSkjev arbeidsfordeling rundt skulderbladene23: Vanlige funn hos folk med vondt i hodet er ofte et skjevt arbeidsforhold rundt skulderbladet. Kort forklart vil det si at de musklene som er store og sterke blir til dels ekskludert fra bevegelsesmønsteret, og fører til at de små musklene som sitter fra nakken og til toppen av skulderbladet jobber ekstremt hardt. Dette vil føre til et ”vingende” skulderblad eller et Flytende Skulderblad som det også populært kalles. Til venstre kan du se et godt eksempel på hvordan en skulder som “vinger” ser ut. Bildet er brukt med tillatelse fra kunden, som er en særdeles bra trent kampsportutøver. På den venstre siden kan du se at det er fullt mulig å ta godt tak under skulderbladet, mens høyre side er godt koordinert, og gir lite rom for å få tak i noe som helst.

En annen vanlig årsak er når musklene bak i nakken blir stramme på grunn av fremskutt hode over tid. Da blir musklene foran mer eller mindre ekskludert fra å bidra til å gi hodet en nøytral posisjon, og triggerpunkter vil danne seg.

Siste av de vanlige årsakene til hodepine er faktisk kjeveproblematikk. Dette er et tema for de som har et skjevt bitt, ustabil bevegelse i kjeven og/ eller som sliter med gnissing av tennene. Med unntak av knærne, er kjevene de eneste leddene i kroppen som har en menisk, og skader kan skje her, akkurat som i knærne. Er dette tilfellet føler mange seg ofte veldig utsatt da ikke alltid tannlegen kan gjøre noe med saken. Det finnes kompetanse på feltet, men det er ikke alltid like lett å finne hvem en skal gå til. Da vil jeg anbefale at du som kunde ringer og spør om terapeuten har jobbet med dette før, og da mener jeg hvilken som helst terapeut. Om det er en Tannlege, Fysioterapeut, Kiropraktor, Manuellterapeut, Osteopat eller annet spiller ingen rolle. Finn et sted å begynne!

Andre årsaker til hodepine finnes selvfølgelig, og det behøver ikke alltid å være like rett frem som overnevnte tilfeller. Allikevel er de overnevnte funnene slående vanlige, og har du hodepine så er det muligheter som bør utforskes før man begynner å lete etter mystiske årsaker. Min personlige helt innen fysioterapi sa til meg en gang at ”sjeldene ting, er det sjelden du ser”, og dette er noe vi bør huske på når det kommer til behandling av hodepine.

 

Smertefri hilsen fra Alfred – Fysioterapeuten

 

Timebestilling:

E-post: alfred@fghelse.no

TLF: 4000 62 83

Leave a Reply

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.